18 Ekim 2007 Perşembe

KİTAPLAR-KİTAPLAR

Yaz mevsiminde , okulların tatil olması etkisiyle okumaya daha fazla zaman ayrılıyor.Okumayı seven, ne okuyalım diyenlere ,özellikle hanım okuyuculara beğenecekleri üç kitabı tanıtmaya çalıştım. Alıp okursanız beğeneceğinizi / faydalanacağınızı umuyorum.

Bir başka dünyanın kızları
Carool L. Anway /
İZ YAYINCILIK
İslam ABD'de hızla yayılıyor... Bu göz ardı edilemez bir olgu. Peki, Amerikalı kadınlar Hıristiyanlığı terk edip niçin İslam'ı seçiyor? Bu kitap, koyuldukları yeni yolda bu kızların geçirdiği ruhsal ve zihinsel dönüşümün sebeplerine inmeye çalışıyor. Ayrıca İslam'a giren Amerikalı bayanların başta aileleri olmak üzere sosyal çevrelerinde ne gibi tepkilerle karşılaştığını ortaya koyuyor. Müslümanlığı seçen Amerikalı bir genç kızın hikayesini gayrimüslim annesinin kaleminden okumak herhalde okuyucuya ilginç gelecektir. Kitap ayrıca, İslam'ı seçen 53 Amerikalı kadının serüvenini de içermektedir...
Çeviren : Nuray Şentürk -Yayın yılı :2001-240 sayfa- Dili :TÜRKÇE - Konu : Kadın,Sosyoloji
***
Moda ve Zihniyet
Fatma Karabıyık Barbarosoğlu /
İZ YAYINCILIK
Varlığın modernleşmeye borçlu olan moda, otoritesini "modanın eleştirilmezliği" üzerine kurmakta oldukça mahir davrandı. Bu maharetiyle birlikte moda, güzelin tarifini değiştirdi. Bu yeni tarife göre "moda olan güzeldir", moda olan yani göze çarpan, en çok tartışılan ve göze batan zevkler ve renkler bile, modanın şemsiyesi altına girdiğinde "zevkler ve renklerin tartışılmazlığı" payesine yükseldi. Kitle kültürü içinde milyonlarca insan aynı şekilde giyinip aynı şeyleri tüketirken modacılar "Çıplak Kral"ın terzisi oldular. Her şey eleştirilirken moda sarsılmayan otoritesini neye borçlu? Belki de bu, modanın tanımlanmamış olmasından kaynaklanıyor. Yayın Yılı: 2002 - 213 sayfa -Konu: Sosyoloji / İnceleme-araştırma
***
Adayış Risalesi
Mustafa İslamoğlu Serisi: 3 -
Denge Yayınları
Cd piyasasında çıkan “Hazreti Meryem “ dizisini sanırım birçoğunuz izlemiştir. Kur’an ayetleri ışığında ; Hz..Meryem’in dünyaya gelişi,Annesi Hanne’nin O’nu adaması, SüleymanTapınağı’ndaki hahamların tavırları, Zekeriya (as) tarzı,Hz Meryem’in Allah’ın lütfuna mazhar olup mucizelere tanık olması,Hz İsa’nın (as) doğumu olaylarını anlatan bu güzel çalışmayı izlemeyenlere tavsiye ederiz. Adayış Risalesi kitabı da aynı konuyu yine Kur’an ayetlerinden yola çıkıp , günümüz yaşantısıyla özleştirerek anlatıyor. Kitabın yazarı diyor ki:İşte bu noktada "hayat kitabı" olan Kur'an'ın teklif ettiği yöntemlerden biri olan adayış sürecini başlatmak, sorunlarımızdan birinin daha çözümünde bize kolaylık sağlayabilir.Doğumevinin kapısında heyecanla bekleyen baba adaylarından kaçta kaçı çocuklarının seslerini daha ilk duyduklarında İmran'ın kadınının gösterdiği "erkekliğin" binde birini göstererek, "Ya Rabbi, bunu sana adadım, benden kabul buyur!" diyebilmektedir? Allah'ın kendisine üç, beş, yedi evlat verdiği Müslüman babalar hepsini kendi yolunda harcadığı bunca evlattan birini dahi O'nun yoluna kalben, ihlasla bağışlamıyor, "Eti de kemiği de senin, senin dîninin ya Rabbi" diyemiyorsa; dahası en mütedeyyin anne babalar dahi İslâmî hassasiyetinden kuşku duymadıkları evlatlarının bir akşam eve geç gelişi karşısında gözleri parlıyor, yerlerinde duramıyorlarsa, şehadetten söz eden evlatlarına, "Aman, o nasıl söz? Allah korusun!" diyorlarsa, Allah'ı sevdiklerine kimi inandırabilirler ve nasıl yücelir dinin yerlerde sürünen sancağı?
150 sayfa -10. Baskı: Mayıs 2000

KAFİYECİ’DE TARİH USULÜ
Kasım ŞULUL
Memluk hakimiyeti altındaki Mısır’da Hanefi mezhebinin baş müftülüğü görevine kadar ilerlemiş olan Bergamalı Kafiyeci ,tarih usulü alanında bilinen en eski eseri telif etmiştir.Onu önemli kılan ,evrensel alanda bir tarih usulü ortaya koymaya çalışması,tarih yazımı konusunda mantıki açıdan tutarlı bir yöntem teklif etmesi ve bu yöntemin tarih bilgisinin mantıki değerini tespit etmek için bir kriter teşkil etmesidir.Bu eser Kafiyeci’nin hayatı v eserleri üzerine yetkin bir kalemden çıkan zengin içerikli bir giriş bölümünün ardından Kafiyeci’nin “el-muhtasar fi İlmi’t Tarih”adlı risalesinin dilimize çevirisini içermektedir.
İnsan Yayınları.Yayın yılı: Ocak 2003-160 sayfa-Konu :Tarih
***
İlk Kaynaklara Göre
HZ. PEYGAMBER DEVRİ KRONOLOJİSİ
Kasım ŞULUL
Zeynelabidin Ali b. Hüseyin ,Hz. Peygamber’in siyerini bilmenin önemini “Resulullah (as)’ın megazisini ,Kur’an surelerini öğretir gibi öğretirdik.”şeklindeki sözleriyle en açık bir biçimde dile getirmiştir.Hz.Peygamber devrini kronolojik açıdan-temel kaynaklara- başvurarak ele alan bu eser hem dini ilimler hem de bu dönem üzerine çalışan sosyal bilimciler açısından önem taşımaktadır.Ayrıca bu kronoloji çalışması ,Hz.Peygamber Devri’nin iç dünyasına nüfuz edebilmek isteyen okura önemli ipuçları sunmaktadır.
İnsan Yayınları.Yayın yılı:Haziran 2003- 672 sayfa – Konu : Siyer
[ Doç.Dr. Kasım ŞULUL ; 1964 Şanlıurfa doğumlu ve 1987 ‘de U.Ü.İlahiyat Fakültesinden mezun olmuş. Yazar Halen Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde İslam Tarihi öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve ilmi araştırmalarına devam etmektedir. ]
***
KUR’AN-I KERİM VE YANSIMALARI
Fethi KÜÇÜK
Kitabın yazılış gayesinin “faydalanılan bir eser olarak amel defterimizin açık kalmasını sağlamak için” olduğunu belirten Hemşehrimiz Fethi Küçük ; kitabı baştan sona okuduğunuz zaman Kur’an-ı Kerim’in fazilet ve üstünlüğünün ,O’nun insanlar katında değerinin nasıl olması ve O’na nasıl bakış açısıyla bakılması gerektiğini daha iyi anlayacağımızı belirtiyor.Bu kitabın en basit insan kavrayışına ve idrakine hitap edilerek herkesin hayranlık duyacağı bir sadelikle yazıldığını ,değişik eşya benzetmeleriyle;çöldeki deveden tutun günümüz bilgisayarına kadar eşyalarla kıyaslanarak Kur’an’ın üstünlüklerinin anlatıldığını , kitabının önsözünde belirtiyor. Kitabı, Vatan çarşısındaki Vakit Gazetesi bürosundan aldım. Bir milyon lira gibi cüzi bir rakamla hediye ediliyor.
Baskı: Elif Matbaası./ Şanlıurfa Yayın yılı :2004 - GSM : 0 544 349 62 72
***
BİZE SEVMEK YASAK / Bir Doğu Masalı
Emine GÜLLÜOĞLU
Bize Sevmek Yasak'ta yer alan öykünün etkileyiciliği yaşanmışlığından ve trajik oluşundan kaynaklansa da,gerek anlattığı konu, gerek kahramanlarının aramızda yaşanan kişiler olması,gerekse içerdiği destansı aşk O'nu etkileyici ve kolay unutulmayacak bir roman kılıyor. Sadece isimleri değiştirilmiş roman kahramanlarının ve tamamen gerçek olan öyküsü ile Bize Sevmek Yasak ,Şanlıurfalı hanım yazarımızın okunması gereken bir çalışması.
Karakutu Yayınları - Yayın Yılı: 2002; 239 sayfa Dili:TÜRKÇE Konu: Edebiyat / Roman (Yerli )
***
SEVGİ ÖYKÜLERİ
Hazırlayanlar: Selim Gündüzalp / İsmail Örgen - ZAFER YAYINLAR
Ya gerçeğe ayna tutmak için tasarlanmış veya gerçekten yaşanmış olayların harmanlandığı bir kitap olarak Sevgi Öyküleri okuyanı insan gerçeğine, insan sıcaklığına, yürek ülkesine, akıl ülkesine, aydınlık bir ruh iklimine çağırıyor. Duygulandırırken düşündürüyor. Düşündürürken duygulandırıyor. Aşağıda sizlere kitaptan bir bölüm sunuyorum.
EVLİLİK AĞACI
Yeni evli bir çift vardı. Evliliklerinin daha ilk aylarında, bu işin hiç de hayal ettikleri gibi olmadığını anlayıvermişlerdi. Aslında birbirlerini sevmiyor değillerdi. Son zamanlarda o kadar sık olmasa da, evlenmeden önce sık sık birbirlerini çok sevdiklerine dair ne kadar da dil dökmüşlerdi. Ama şimdilerde, küçük bir söz, ufak bir hadise
aralarında orta çaplı bir kavganın çıkmasına yetiyordu. Bir akşam oturup, ilişkilerini gözden geçirmeye karar verdiler. Her ikisi de, boşanmayı istememekle beraber, işlerin böyle gitmeyeceğinin farkındaydılar.Erkek, “Aklıma bir fikir geldi” dedi. “Bahçeye bir ağaç dikelim ve eğer bu ağaç üç ay içinde kurursa boşanalım. Kurumaz da büyürse bunu bir daha aklımızdan geçirmeyelim. Bu süre içinde de ayrı ayrı odalarda kalalım.”Bu ilginç fikir hanımının da hoşuna gitti. Ertesi gün gidip bir meyve fidanı aldılar ve birlikte bahçeye diktiler.Aradan bir ay geçti. Bir gece bahçede karşılaştılar. Her ikisinin de elinde içi su dolu birer bidon vardı.
***

Hiç yorum yok: