18 Ekim 2007 Perşembe

ÖRNEK AİLE

Bir Amerikan ailesini anlatan karikatürde izlemiştim sanırım ” televizyon yayınlarının kesilmesiyle televizyondan başlarını kaldıran ve birbirlerine bakan karı koca aynı anda aynı şeyi düşünürler:Kim bu adam / kadın ? “
Kapitalist toplumlarda karı koca ilişkisi genellikle bir çeşit ticari şirket ilişkisine dönüşmektedir. Sevginin yerini , menfaatin aldığı bu evlilikler de karı koca ilişkisinin yerini zamanla kedi-köpek ilişkisi almaktadır. Bizlere düşen; örnek aileler oluşturmak , yeni evlenen gençlere bu konularda eğitim vermektir. Unutulmamalıdır ki özenilen “Biz evleniyoruz”veya “İkinci bahar” programları aile kurumunun dibini oyan tuzaklardır.
Örnek aileleri oluşturmak için örnek fertler olunmalı , bu örnek fertler örnek aileyi oluşturmak için bilinçli bir şekilde gayret etmelidirler.İkili gayretler sonucu aile reisi eve dönerken minyatür bir cennete ve mutluluğa dönmenin sevincini yaşar. Meşhur bir atasözümüz vardır. “Arvattan erkegin torpagı bir yerden olmassa idara olmaz.” Toprağın aynı olmasının / idarenin , sizin elinizde olduğunu unutmadan , bu gün ‘toprağın aynı yerden olması’ ve ‘idare’ nasıl olur ? konusunu işlemeye çalışacağız. İnsanlar arası ilişkilerin içinde zenginleştirilmeye en müsait olanı karı-koca ilişkisidir.Muhterem Mustafa İslamoglu’nun Tavsiyeler –2 kitabının ilgili bölümlerinden faydalanarak aşağıda sıralamaya çalışacağım ilişkilerden kaç tanesi sizde varsa evliliğiniz o kadar verimlidir.Eksikler varsa bunları zaman içinde eşinizle konuşarak birlikte tamamlamaya çalışmamız gerekir. Daha geniş bilgi için ilgili kitaba başvurmalısınız.
a.İnsan – insan ilişkisi: Bu temeldir.Evlenenler öncelikle insandırlar.Evlilik müessesesi insanı insan olmaktan çıkarmaz.” El iyisi , ev delisi. ” deyimimizdeki vurguya dikkat etmeli , ele gösterilen insanlığı eşler önce birbirlerine göstermelidirler.
b. Müslüman – Müslüman ilişkisi : Evlilik din kardeşliğini iptal etmez.Nikah sözleşmesinin meşru kıldığı alanlar dışında ,müslümanın müslümana yapması yasak olan şeyler iki din kardeşi olan eşler arasında da geçerlidir.İftira etmemek,tahkir etmemek,zulmünü engellemek,iyiliği emretmek,sevmek vb.
c. Sevgili ilişkisi: Evlilik binasının çimentosu sevgidir.Sevgi ilişkisinin kurulamadığı evlilikler ‘sen bir yana , ben bir yana ,yan yana’ yaşamaktır.
ç. Bedeni ilişki: Sadece karı- koca ilişkisine mahsus olmakla beraber diğer ilişkilerin önüne geçer.
d. Akraba ilişkisi: Kan ve nesep bağı olan evliliğin ortak meyvesi olan çocuklar bu ilişkinin meyveleridir.Eşler birbirleri için çocuklarının anne ve babalarıdır.Nasıl suyun temel iki elementi oksijen ve hidrojense, çocukların manevi elementleri de annesi ve babasıdır.
e. Dost ilişkisi: Evliliği kanatlandıran bu ilişkinin kurulması evliliğin mükemmeliyetinin göstergesidir.Bu ilişkinin en güzel örneği Resullallah (as) ile Hz. Hatice arasındaki ilişkidir.
f. Arkadaş ilişkisi: Eşler birbirlerine ya gıda gibidirler; biri olmadan diğeri yapamaz , ya ilaç gibidirler ; lazım oldukça değerlidirler,ya da hastalık gibidirler ‘evlendik artık mahkum ve mecburuz’ ilişkisidir.
g. Sırdaş ilişkisi: Bu ilişki insanı yalnızlık duygusundan kurtarıp sırrına ortak edeceği birini bulmuşluğun huzurunu kazandırır.
h. Yoldaş/dava ilişkisi: Karı kocanın aynı dava için aynı hedefe baş koymalarıdır.Bu bir duygu-düşünce-eylem birliğidir.İdeal ilişki normlarından birisidir.
ı. Kader birliği ilişkisi: Aynı akıbeti istemeleri aynı istikbale yolculuk etmeleri...Kader birliği dünyada bitmeyip ahirete uzanan birliktelik ilişkisidir.
Tüm kardeşlerimin evlerinin ‘Cennet bahçelerinden birer şube’ olmasını dilerim.
E.Ahmet HATİP

Hiç yorum yok: