18 Ekim 2007 Perşembe

GIDA TERÖRÜ-2

KOLA MI SÜT MÜ ?
Dr. Murat Kınıkoğlu’nun ulusal gazetelerde bu konuda enfes bir makalesi yayınlanmıştı. Bu makalede özetle: “Çeşitli muhitlerde yaşayan aileler arasında bir araştırma yapılsa, süt içmeleri gereken çağda kola veya boyalı gazozlar içerek vücutları zehirlenen beyaz suratlı, cılız on binlerce 'kola/gazoz' bağımlısı çocuk bulunacağından eminim. (Keşke üniversitelerimiz bu araştırmalara ayıracak vakit bulabilseler.) Çocuklar cılız; çünkü kolanın ve gazozların şekeri ile karınlarının doyduğunu sanıyorlar; suratları beyaz, çünkü bu grup içeceklerin en büyük yan tesiri bağırsaklardan demir emilimini engellemesidir. Aşırı kola tüketimi ve kola bağımlılığı yalnız bizim değil zengin ülkelerin de sorunu. Fark şurada; yıllık süt tüketimi kişi başına 200 litre olan Amerikalının sofrasında bir de kola olmasının önemi yok ama onların onda biri kadar bile (18 litre) süt tüketmeyen ülkemizin çocukları için çok büyük önemi var. Zaten yeterli protein alamayan, et yemeyen, süt içmeyen çocuklarımız bir de midelerini kalorisi zengin ama beslenme değeri düşük gazozla şişirince ilerde kavruk, zayıf, kısa boylu insan tipleri ortaya çıkıyor. Çocuğunuza verebileceğiniz en büyük zarar onu devamlı bir kola ve gazoz içicisi-kola ve gazoz bağımlısı yapmanızdır. Bu kötü alışkanlıktan onu korumanızın en sağlam yolu ise evinize kola ve gazlı içecekler sokmamaktır. Renkli içecekler, her gün alınan, yemek masasının devamlı içeceği olmamalı. Bazılarının yaptığı gibi, buz gibi kolayı kafaya diktikten sonra çocuğuna 'Ama yavrum sen içme zararlıymış...'diyenlerden de olmamalısınız. Unutmayın 'evde çocuk varsa' sofranızda devamlı bulunması gereken tek içecek; su ve süt olmalıdır.
Dünyanın en yararlı içeceği SÜTTEN KORKMAYIN. Yaşlandıkça insanların kalsiyum ve D vitaminine olan ihtiyacı artar, bu nedenle süt, yalnız çocukların değil erişkinlerin ve yaşlıların da temel gıdasıdır. Haziran 2005, Journal of Epidemiyology and Community Health dergisinde yayınlanan bir makalede, Araştırmacıların 665 kişiyi tam 20 yıl boyunca süt içme ve diğer alışkanlıkları açısından günlük takibe aldıklarını, katılanların her 5 yılda bir tam sağlık kontrolünden geçirilerek EKG ve diğer laboratuvar tetkiklerinin yapıldığını. Bir grup tam yağlı süt içerken kontrol grubundaki diğer kişilerin ise yarım yağlı veya tam yağsız süt içtiklerini, çalışmanın sonucunda 'tam yağlı süt içenlerde' ki kalp damar hastalığı ve felç geçirme oranının 'az yağlı veya yağsız süt içenlere' göre DAHA DÜŞÜK olduğu görülüyor. Yani bugüne kadar bize öğretilenlerin tam tersi bir sonuç çıkıyor. Araştırmacılara göre 'Tam yağlı sütün zararlı olduğu görüşünün yeniden tartışılması ve yağlı sütün diyetimiz içinde layık olduğu yeri alması için çalışılması' gerekmektedir.” İfadeleri ile konunun önemi vurgulanmıştır. Dr Murat Kınıkoğlu’nun şu çarpıcı ve acı tespiti ise ibret vericidir; ”Şuna inanıyorum ki süt; köylü Memet efendinin ineğinin memesinden değil de uluslararası bir firmanın fabrikasından çıkan (formülü gizli!) %500 karla satılan bir içecek olsaydı şu an hepimiz süt içiyor olurduk. Devletin, köylüden soframıza gelirken üç misli kârla satılan sütün halka daha düşük fiyatla ulaşması için gerekli tedbirleri alması lazımdır..” Özetlersek; 1.Çocuklarımızı renkli/renksiz gazozlardan (ve son günlerin modası enerji içeceklerinden) uzak tutup, onlara süt içme alışkanlığı kazandıralım. 2.Mutlaka her gün bir bardak süt içmeye çalışalım... Bilimsel verilere dayalı bu açıklamalarımızdan sonra, bir gurup gencin deneylere dayalı olarak hazırlayıp, kamu oyuna da duyurmamızı isteyen ve elektronik posta ile bize gönderdikleri mesajı okumanızı tavsiye ediyoruz.
COLANIN ÖNEMLİ FAYDALARI !!!
COLA ile ne gibi pratik işler yapabiliriz:
Tuvaleti temizlemek için:Bir kutu kolayı veya gazozu klozetin içine dökünüz. Bir saat kadar bekleyiniz ve sifonu çekiniz. Koladaki sitrik asit helâ taşındaki lekeleri yok edecektir.
Tamponlardaki lekeleri yok etmek için: Arabanın tamponunu Cola''ya veya gazoza batırılmış bir sigara paketinin içindeki alüminyum folyosuyla iyice ovunuz. Tertemiz olacaktır.
Akü kutup başlarını temizlemek için:Bir kutu kolayı veya gazozu kutup başlarına dökün ve bütün çapak yok olsun.
Paslanmış bir cıvatayı sökmek için: Kolaya veya gazoza batırılmış bir bezi bir kaç dakika paslı cıvataya uygulayınız. Bir kaç dakika sonra rahatlıkla dönecek ve çıkacaktır.
Elbisenizdeki yağ lekesini çıkarmak için: Bir kutu kolayı lekeli giyeceklerin üstüne boşaltın, deterjanı ekleyin ve her zaman yıkadığınız gibi yıkayın. Cola yağ lekelerinin yok olmasına yardım edecektir. Ayrıca araba ön camlarındaki her türlü kuş pisliği, yapışan sinekler veya ağaçlardan dökülen toz , polen,yapışkan maddelerin çıkarılması için en iyi madde COLA’lı içeceklerdir.
2001 yılında Delhi Üniversitesinde "kim daha fazla Cola içecek" diye bir yarışma yapıldığında, sekiz litre Cola içerek kazanan ve 10 dakika içerisinde herkesin gözü önünde ölen kişinin haberini duymuşsunuzdur. Neden öldü? Çünkü çok fazla karbondioksit almıştı ve kanında yeterli oksijen yoktu.
Başka bir örnek: Kırılmış dişinizi bir şişe Cola''nin içine koyun ve 10 gün sonra bakın... Diş 10 günde büyük oranda erir. Halbuki dişler ve kemikler ölümden sonra bile en fazla dayanabilen organlarımızdır. Bir şişe kola içerek midenize ve dişlerinize ve bağırsaklarınıza ne yaptığınızı bir düşünün...
Hindistan’da çiftçiler coladan ekstre yapıp haşerelere karşı kullanıyorlar. Haa... isterseniz bu çok kuvvetli temizleyicinin geriye kalanını içersiniz. Bakın bu da bir fayda. Fayda ise eğer??? :) Peki nedir bu Cola'nın bu kadar zor temizliklerde bile kullanılabilmesinin sebebi? Cola'nin ortalama pH değeri 3.4 tur. Bu asidide dişleri ve kemikleri eritmek için yeterlidir.Temizliklerde bu kadar etkili olmasının sebebi budur. Aslına bakarsanız Cola ve gazozlarla dünyada kimsenin tavsiye edemeyeceği kadar KARBONDİOKSİT içiyoruz. Hani şu dışarı atmak için devamlı nefes alıp verdiğimiz, atmak için uğraştığımız KARBONDİOKSİT.
Nasip olursa ‘Gıda Terörü’ dizi yazımızda ; ülkemiz insanlarına domuz eti yedirme gayretlerinin sebeplerini ve helal-haram yiyeceklerin tanımlanmasının önemini örneklerle açıklayacağız.
Kaynakça:1- from the Diagnostic and Statistical Manual III-R (DSM III-R), Copyright 1987, 1994 American Psychiatric Association.
2- Wikipedia, the free Ansiclopedia
3- www.drowning.com/caffeine.html
4- Gıdaraporu.com
***

Hiç yorum yok: