18 Ekim 2007 Perşembe

GIDA TERÖRÜ-3

DOMUZ ETİ YEMEK HARAMDIR !
Yememiz yasak olan yiyeceklerden biri de bildiğiniz gibi domuz etidir. Bu hayvanın eti gibi derisi,kılları,yağı ve bunun gibi bütün yan ürünlerini kullanmamız yasaklanmıştır dinimizde. Biz Müslümanlar yüce Yaratıcımızın bize haram ettiklerinden kaçınırız. Domuz da haram kılındığından onu yemekten de uzak dururuz.
Şehrimiz de açıktan domuz eti satılmadığı için bu konuda biraz rahat sayılırız. Marketlerimizde de hazır kıyma satışı yasaklandığından beri aldığımız etin parça halini de görme şansına sahip olduk. Markası belli olmayan salam ve sosislerin ne içerdiğini bilmiyorum ama bir marketimiz de ‘jambona’ rastlamam beni oldukça rahatsız etti.
Birkaç gün evvel posta kutuma gelen bir e-mail de ilginç bilgiler vardı. Yazılan bilgiler ulusal basın-yayın organlarında da çıktıktan sonra sizlerle paylaşmayı uygun gördüm. Mesajı özetleyerek alıntılıyorum.
“ İstanbul’da Gaziosmanpaşa Hacımaşlı köyü domuz çiftliğinin suları ve katı atıkları 300 metre mesafedeki Sazlıdere Barajı'na akıyor. Baraj on milyon kişinin su ihtiyacını karşılıyor.
Çiftlikte 5 bin domuz var. Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere "kıyma" şeklinde satılıyor. Salam, sosis de piyasaya sürme yöntemlerinin en sık kullanılanı.
Neden domuz? Peki ama dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu? Çünkü domuz yetiştiriciliği kârlı bir iş. Domuz üretken bir hayvan. Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor.Bir domuz yılda iki kez doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor. Normal şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor.Yani 150 kg'lık bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde edilebiliyor. Bu da dana yada koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken. Beslenmesi kolay,cam dışında her şeyi -leş dahil- yiyebiliyor. Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor. Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul. Diğer çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kg. domuz etinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor. Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg. olduğu göz önüne alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor.
Kilosu 1 ile 3.5 milyon lira arasında satılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosis olarak satıldığı dile getiriliyor. Çiftlik çalışanlarının verdiği bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor. (…….) adlı sosis hafta sonları marketlerde kdv dahil 2.900.000 TL ye satılıyor. Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi lafını bile etmek istemediğimiz katkılar kullanıyorlar. “
Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor. Bu noktada tüketicinin yapması gereken şeyi İstanbul Çevre Sağlık İl Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi Müdürü İrfan Yılmaz özetliyor;”Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor”
Mesaj,firma ve ürettikleri jambon,salam,sosis markalarını üreten / pazarlayan ve bunları toptan ve perakende satan büyük market zincirlerini ve bu mamulleri kullanan meşhur markalı lokantaların isimlerini ,bunları pazarlayan ve alan elemanları ,seslerini kısmaları için hangi gazete ve televizyonlara ne kadar reklam verildiğini açık açık anlatıyor. Tabii biz mevzuata göre bu isimleri burada yazamıyoruz.
Bu ülkede yaşayan Müslümanlara başta domuz eti olmak üzere haram yiyecekler satan ,pazarlayan ve bu ahlaksızlığı görmezlikten gelen haramzadeleri ve haramileri Allah’a havale ediyoruz.
“ Helal gıda” standardının gündeme geldiğini müjdelemiştik. Tahmin ettiğimiz gibi karşı çıkan çatlak sesler duyulmaya başladı. Karşı çıkanların bu haram etin dağıtımından bir şekilde faydalandıklarını düşünüyorum. Helal yeme hakkımız bile bazı beylere batıyor demek ki.
Genelde aldığımız ürünlerin içinde ne olduğuna kimilerimiz hiç bakmayız. Bir arkadaşım İstanbul’dan mesaj göndermiş. Şöyle diyor: ‘Torunlarıma marketten aldığım ithal şeker paketine baktım. İçinde ne mi var? " Gelatine (vom Schwein)" kısaca “domuz" var ! İğrenerek geri bıraktım. Aman siz siz olun, sakın okumadan bir şey almayın. Merak etmeyin bunları yemezseniz ölmezsiniz. Helalinden yiyecek çok şey var. Ama umursamadan haram yerseniz ahirette hesabını siz verirsiniz.”

BAZI GIDA ÜRÜNLERİNDE BULUNABİLEN KATKI MADDELERİ
1
BEBEK MAMASI
E332, E333, E508, whey*(peynir altı suyu),sukroz,laktoz,kalsiyum pantotenat,taurin, inositol*, vitaminler*
2
BİSKÜVİ
E450a, E500, E471*, E481*, E482*, margarin*
3
CİPSLER
E471*, E475*, E481*, E482*
4
ÇİKLET
E101*, E102*, E120**, E141*, E296, E320*, E322*, E330, E420, E421, E422*, E464, E950, E951*, E965, fenilalinin, glukonatlar
5
ÇİKOLATA ŞEKERLEME
E322*, E432*, E433*, E471*, E472*, E476*, E491*, E492*, E493*, E494*, E495*, E434*, E435*, E436*
6
DİŞ MACUNU
Sodyum bikarbonat, gliserin*, Hidratlanmış slikat, sorbitol, tetrasodyum pirofosfat, PEG-6, PEG-32, Sodyum laurilsülfat, Aroma*, selüloz gum, Sodyum florid, Sodyum sakkarin, cl77891, Cl58000, Titanyum dioksit, kalsiyom glukonat, formaldehit, tri sodyum fosfat, dikalsiyum fosfat dihidrat, mono floro fosfat
7
DONDURMA
E441**, E471*, E481*
8
EKMEK
E170*, E282, E300, E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E471*, E472*e, enzim karışımı*,
9
GAZOZ
E202, E211*, E290, E300, E330
10
HAMUR KABARTMA TOZU
E450a*, E500
11
HAZIR ÇORBA
E100*, E150, E330, E412, E621*, malto dekstrin, peynir altı suyu*
12
HAZIR KEK
E450a, E500, E471*, E481*, E482*, margarin*
13
JÖLE
E100*, E162*, E297, E331, E441**
14
KAHVE KREMASI
E341*,E469, E471*, E472*
15
KETÇAP
E202, E211*, E300, E412
16
KOLA
E150, E338, kafein
17
KREM ŞANTİ
E160*, E339*, E340, E407*, E433*, E435*, E471*, E472*, E475*, E932
18
LOKUM
E102*, E110*, E124*, E132*
19
MARGARİN
E160a*, E202, E270*, E322*, E330, E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E472b*, E472c*, E475, E476, E477, vitaminler*
20
MAYONEZ
E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E472c*, E472*e
21
MISIR GEVREĞİ
E101*, E170*, E321*, E339, E341*, E375, folakin (folik asit), pantotenik asit, tiamin
22
NEKTAR (MEYVE SUYU)
E300, E330
23
PASTA
E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E441*,E450*, E471*, E472*, E475*, E477*, margarin*, E500
24
PUDİNG
E102*, E110*, E160a*, E407*
25
TON BALIĞI
E410, E412, E415
26
TOZ MEYVE İÇECEKLERİ
E101*, E102*, E110*, E129*, E171, E330, E331, E341*, E375, E414, E415, E440, E466, E500, E551, E950, E951*, E954, maltodekstrin, folakin (folik asit)
27
TUZ
E514, E554, potasyum iyodid
28
YOĞURT
E441**

İşaretsiz E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
" koyu siyah" E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
" ** " işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)
" * " Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir. (şüpheli) katkıları gösterir.
Kaynak: animal-ingredients.hypermart.net www.foodag.com ve www.muslimconsumergroup.com HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu),www.ifanca.org, www.ehalalfood.com, www.eathalal.com, www.whatisinit.com, www.halalpak.com internet sayfalarından faydalanılmıştır.[www.gidaraporu.com]

Hiç yorum yok: