18 Ekim 2007 Perşembe

HAYDİ İTİKAFA

EKİM-2005
Niyet ederek mescide çekilmeye ve hiç dışarı çıkmadan ibadet etmeye itikaf denir. Sünnet olan itikaf ramazanın son on günü yapılan itikaftır.Hz.Peygamber (as) hep böyle yaptığı için uygulamak sünnettir.
Efendimiz (as) ‘ın en çok yaptığı ibadetlerden biridir. O’nun arada bir yaptığı hareketlerini bile örnek alan bizler her nedense her ramazan yaptığı ibadeti uygulamaya pek alışamamışızdır. İşte bu yılki ramazan hayatımızda bir dönüm noktası olsun. Kendimize uygun bir mescit bulalım ve birkaç günlüğüne de olsa itikafa girelim.
Hz. Peygamberin (as) çok önem verdiği bir ibadet olması itikafın önemini gösterir. İtikafa giren kişinin maksadı gönlü Allah’a bağlamak,her şeyden eli eteği çekip O’nunla buluşmak,O’nunla karşı karşıya olmak , bütün dünya uğraşılarından sıyrılıp Allah ile meşgul olmaktır. Herkes ve her şeyden uzaklaşıp kendini O’na vermeli bütün düşünceleri Allah düşüncesi ve zikri ile yer değiştirmelidir.
İtikafta bütün vakitler ibadette harcandığı için uyumamız ,uyanmamız bile ibadetten sayılır. Bir hadisi kudsi’de Allah (cc) “Bana kim bir karış yaklaşırsa ben ona iki karış yaklaşırım;kim bana yavaş adımlarla gelirse ben ona koşar adımlarla gelirim “ buyurmuşlardır. İtikafta kişi Allah (cc) ‘ın misafiridir. En merhametli ve en cömert olan Allah (cc) elbette misafirine çok ikram eder ve onu memnun eder.
İmam-ı Azam’a göre ; itikaf yapılan camide beş vakit namaz cemaatle kılınmalıdır.İmam Yusuf ve İmam Muhammed’e göre her vakit cemaatle namaz kılınmıyor olsa dahi mescid olarak kabul edilmesi yeterlidir.
Kadınların evlerindeki mescidde itikafa girmeleri gerekir. Evde mescid olarak tanımlanan bir yerleri yoksa o zaman evdeki herhangi sakin bir köşede yer hazırlayıp orada itikafa girmelidirler. Kadınların itikafları daha kolaydır çünkü oturdukları yerde evin kızlarına veya çocuklarına işlerini yaptırarak itikaf sevabı kazanabilirler.
İbn-i Abbas (ra) ‘ın anlattığına göre Resulullah (as) itikaf eden kimse hakkında şöyle buyurdu:” O günahlardan korunmuş (ayrılmış) olur ve iyilikler (sevaplar) onun için ,o sevabı işleyenlere yapıldığı gibi yazılır.” (İbn-i Mace) Bu hadis-i şerifte itikafın iki özel faydası anlatılmıştır.Birincisi , kişi itikaf sayesinde günahlardan korunur,günah işlemeye fırsat bulamaz.İkincisi ise itikafa giren mü’min itikafta olduğu için mescid dışında kazanabileceği sevaplardan mahrum kalıyor. Ancak Allah (cc) onları yapanların sevapları kadar itikaftaki mü’mine de veriyor.
Aslında Allah (cc) kuluna ecir ve sevap vermek için bahane arıyor. Yeter ki bizler O’na yönelelim ,O’ndan isteyelim,O’na teslim olalım.İlahi lütuflar sağanak yağmurlar gibi üzerimize yağacaktır.Unutmayalım ki herkes almak için isterken , sadece Allah (cc) vermek için ister…
O zaman , haydi kendi içimize hicret edelim,haydi duygularımız,düşüncelerimiz,eylemlerimizle paramparça olmuş bizi birleştirelim,haydi kendi içimizi aydınlatalım, haydi bu yıl bir ilki gerçekleştirelim, itikafa girelim.

Hiç yorum yok: