18 Ekim 2007 Perşembe

Alışveriş Yaparken Dikkat Etmeliyiz

Satın alacağınız ürünün içindeki maddeleri belirten etiketinin bulunduğundan emin olun. Etiketi olmayan ürünü satın almayınız. Daima etikette yazan maddeleri tek tek kontrol edin. Sakıncalı madde bulunan gıda maddesini satın almayınız. Helal kesim et ürünü sattığından kesin olarak emin olmadığınız market veya kasaptan et almayınız. McDonalds, Burger King, Pizza Hut gibi fast-food lokantalarda çok dikkatli olun. En son açıklanmış helal-haram katkı maddeler listesini temin ediniz.
Özellikle şu ürünleri satın alırken dikkatli olun: Et ürünleri, peynirler, cipsler, kekler, pastalar, yemekler, margarinler, yoğurtlar, yağda kızartmalar, hazır çorbalar, krem şanti, soslar, çikolatalar, şekerlemeler, dondurmalar.
Bilmediklerinizi sağlam bilgi kaynaklarına ulaşarak öğrenmeye çalışınız.Takva üzere yaşamak istiyorsanız, emin olmadığınız gıda maddelerini satın almayınız.
Bütün Müslümanlar Tarafından Kaçınılması Gereken Maddeler:
Alkol (Etanol, Etil Alkol)
Katı Yağlar (Koko, palm gibi bitkisel ve katışıksız tereyağlar hariç)
Tütsülenmiş domuz eti (Bacon)
Enzimler (Mikrobiyel enzimler hariç )
Jelatin (eti helâl ve helâl kesim hayvan jelatini hariç )
Jambon
L- cyteine
Domuz yağı
Pepsin (mikrobiyel bitkisel ve sentetik mayalar hariç)
Rennet (mikrobiyel, bitkisel ve sentetik mayalar , eti helal ve helal kesilmiş hayvanların şirdeninden üretilmiş mayalar hariç)
Et suları (eti helâl ve helâl kesim hayvanların et suları hariç)
Alkollü içeceklerin tümü
Don yağı
Vanilya esansı (alkolsüz olanı hariç)
Tüm aroma esansları (alkolsüz olanlar hariç)
Her çeşit peynirler (mikrobiyel, bitkisel, sentetik ve helâl kesilmiş, eti helâl hayvanın şirdeninden yapılmış maya ile imal edilenler hariç)
Alışveriş yapmaya gittiğimiz zaman, herhangi bir gıda maddesini satın almadan önce bu listeyi hatırlayın. İslamın gıda kanunlarına göre, gıda maddeleri, helâl, haram ve şüpheli olmak üzere üç ana bölümde toplanmaktadır. Haram maddeler, domuz,domuzdan yapılmış ürünleri, alkol ve alkol ihtiva eden içecek ve yiyecekleri, insan vücudu ve insan atıklarından yapılan maddeleri içine alır. Helal maddeler, bitkiler, sebzeler, kimyasal veya sentetik maddeler, yumurta, balık ve helâl kesim, eti helâl hayvanların etleri ve et ürünleri. Şüpheliler ise helâl veya haramlığı hakkında kesin bilgi elde edilmeyen maddelerdir. İslam şüphelilerden de kaçınmayı tavsiye etmektedir.
Marketlerden Helâl Gıda Ürünlerini Nasıl Seçeceğiz?
Bugün, ister ülkemizde, ister bir başka İslâm ülkesinde ve isterse herhangi bir gayri müslim ülkesinde yaşayan bir müslüman için marketlerin raflarını dolduran gıda maddeleri önemli bir farklılık arz etmemektedir. Hemen hemen hepsinin etiketlerine bakıldığında “içindekiler” başlığı altında ekseriye manalarını bilmediği, kelimeler ve işaretler yer almaktadır. Çünkü bugün dünyada “Gıda Teknolojisi”ni ve “Gıda Endüstrisi” ni gayri müslimler kontrol etmektedir. Çok sert ve çetin emirlere muhatap olduğu halde, bu konuda da müslümanlar yaya kalmıştır. Ecnebi ülkelerde yaşayan müslümanlar, azınlık psikolojisi içinde oldukları için çevrelerine karşı daha uyanık olabiliyorlar. Dolayısı ile Helâl Gıda arayışı konusunda da daha şuurlu ve metotlu çalışıyorlar. Hem müslümanları bilgilendiriyorlar, hem uyarıyorlar, hem de Helâl Gıda temin edebilecekleri market, lokanta gibi yerleri bildiriyorlar. İslam ülkelerindeki müslümanlar ise genellikle rehavet içerisinde. Bu konuda ne bilgilenmek için bir gayret gösteriyorlar, ne de alışverişlerinde dikkat ediyorlar. Bugün, gerek ecnebi ülkelerde, gerek İslâm ülkelerinde marketlerde satılan gıda maddelerini, Helâl olup olmama noktasında Müslümanlar için belgelendirecek resmi bir kuruluş mevcut değildir.

Hiç yorum yok: