18 Ekim 2007 Perşembe

ÇOCUKLARIMIZIN OKUMAYI SEVMESİ İÇİN NELER YAPMALIYIZ ?

Ayda kaç kitap,haftada kaç dergi ,günde kaç yerel ve ulusal gazete okuduğunuzu sormayacağım artık. Bari çocuklarımızı kurtaralım. Çocuklarımızın doğru okuma alışkanlığı kazanmaları için önlemler alalım ki , hiç olmazsa onlar büyüdüklerinde Şanlıurfa’mız en çok kitap satılan ve okunan iller arasına girsin,öğretmen odalarında elinde kitap olanların sayısı artsın,şehir içi toplu taşıma araçlarında seyahat edenlerin ellerinde okudukları bir şeyler görebilelim.
Şehrimizde sadece yüksek okul bitirmenin , etiket sahibi olmanın da yeterli olmadığını gördük bu arada. Okuyan,ama doğru okuyup ,doğru anlayanlara ihtiyacı var bu şehrin. Doğru okuyup doğru anlayanlar çoğalırsa ne mi olur? Şehrine hizmet edecek adam gibi adamlarımız çoğalır. Dünyalık çıkarı yoksa haset edip sadece gerilerden bakan değil ; uzağı görebilen ,vıdı vıdı konuşan ve memleketine hizmet edenlere yakın görünüp arkasından gıybetini yapan ve iftira eden dedikoducular değil ; taşın altına elini sokabilen ,aşiretinin ve cüzdanının rızasından önce Allah’ın rızasını uman , akrabalarını , partisini, milliyetini,dindarlığını,cemaatini dünyalık kazanç ve makam vesilesi yapmayan,memleketine gerçekten hizmet edecek , peygamberinin ahlakıyla ahlaklanmış Urfa sevdalısı eğitimli gençlerin sayıları artar.
Çocuklarımızın okuma sevgisi kazanmaları için ilk yapmamız gerekenlerden birisi onları en kısa zamanda bir çocuk dergisine abone etmektir. Mümkünse harçlıklarını biraz arttırıp dergilerini kendi paralarıyla almalarını sağlayın ki ileride kitaba verecekleri paraya acımasınlar.
Okuduklarını sizlere anlatsınlar. Onları dinlemeye vakit ayırın böylece hem güzel konuşma yetenekleri gelişsin hem de bildiklerini ve öğrendiklerini paylaşma zevkleri ...
Kendisine ait küçük bir kitaplığı olsun. Hikaye ve ders kitaplarını , dergilerini orada bulundursun.
Okuma alışkanlıklarımızı çok küçük yaşlarda kazanırız. Bunun için neler yapmamız gerektiğini sıralayalım. Çocuklarınıza her gün kitap okumalısınız. Onlara okumaya ne kadar erken başlayabilirseniz o kadar yararlı olacaktır. Bebekliklerinde onlara kitap okumak dil yeteneklerini geliştirmelerinde yararlı olur. Ayrıca okurken anne ya da babadan fiziksel yakınlık ve ilgi görmek çocuğa sevildiğini hissettirir. Anne ve babası tarafından her gün kendisine kitap okunan çocuğun kelime hazinesi erken yaşta gelişir. Düşünme yeteneği ve buna bağlı olarak yaratıcı zekası gelişir. Dinleme ve konuşma yeteneği gelişir. Okuduklarınızdan öğrendikçe daha çok merak eder ve yeni şeyler öğrenmek isterler.
Çocuklar sorarak öğrenirler. Anlaşılmayan bir kelimeyi açıklamak, hikaye kahramanları hakkında konuşmak, kitap hakkında tartışmak çocuğunuzun öğrenmesine yardımcı olur.
Küçük çocuklar kendilerine daha önce okunmuş, bildikleri bir hikayeyi defalarca dinlemeyi çok severler. Aynı kitabın defalarca okunması çocukların aynı kelimeleri defalarca duyarak aşinalık kazanmasına yardımcı olur.
Çocuklar okudukça okumayı daha çok sever, sevdikçe daha çok okur ve öğrenirler. Okumayı sevmek bir anlamda öğrenmeyi de sevmektir.
Anne babalar okumayı çocuklara sevdirip onlara hayat boyu okuma alışkanlığı verecek, zevk için okuyan bireyler olarak yetişmelerinde yardımcı olacak ilk kişilerdir.
“ Küçük yaştan başlayarak çocukları kitaplara ve okumaya yöneltmek için başka neler yapabiliriz ? (1)
1. Çocuklarınızla muntazam olarak kütüphaneye gitmeyi alışkanlık haline getirin. Kütüphaneye onlarla birlikte gidip kitap seçmekten en az onlar kadar siz de zevk alacaksınız. Çocuklarınıza kütüphane kartı çıkartın ve kütüphanenin nasıl kullanıldığını öğretin.
2. Kitapçılara kitap bakmaya gitmek de kütüphaneye gitmek kadar zevkli ve eğlencelidir. Çocuğunuzun kitap seçmesine yardımcı olun ve ona kendi seçtiği kitabı satın alın.
3. Alacağınız kitabın çocuğunuzun okuma seviyesinde olmasına dikkat edin. Ayrıca çocuğunuzun ilgilendiği konular da çok önemli. Onun ilgi alanının dışına çıkmayın.
4. Çocuğunuza her gün 15-20 dakika kitap okuyun. Araştırmalar her gün kendisine kitap okunan çocukların okumayı öğrenmesine çok yardımcı olduğunu gösteriyor. Çocuklar yatak vakti ya da diğer bir deyişle uyku öncesi hikayeleri çok severler. Çocuğunuzun ilgisini kitaplara ve okumaya çekmenin en güzel yollarından biri, birlikte resimlerine bakarak ona uyku öncesi hikayeler okumanızdır.
5. Okurken yaratıcı olun. Karakterleri değişik ses tonlamaları ile seslendirin. Okuduğunuz kitap hakkında konuşun. Çocukları kitap hakkındaki fikirlerini söylemeleri için destekleyin, sorular sorun.
6. Çocuklara kitap okumak kadar onların size kitap okumasını sağlamak da oldukça önemlidir. Sırayla bir sayfa siz bir sayfa çocuğunuz okuyabilir. Ona okumasının ne kadar iyi olduğunu söylemeyi sakın ihmal etmeyin. Anne ve babaya kitap okuyabiliyor olmak çocukların övünecekleri bir şeydir. Bu onların okumayı sevmelerini sağlar.
7. Kütüphanelerde kitap ve okuma kulübü var mı araştırın ve çocuğunuzun böyle bir faaliyete katılmasını sağlayın. 8. Çocuklarınıza arkadaşlarıyla beraber kendi kitap kulüplerini oluşturmaları fikrini vererek onlara ön ayak olun. Çocuklar arkadaşlarını çağırmaktan ya da arkadaşlarına ziyarete gitmekten çok hoşlanırlar. Kitap kulübü için belli bir gün ayarlayıp arkadaşlarıyla bir araya gelerek birlikte kitap okumak ve birbirlerinden kitap ödünç almak hoşlarına gidecektir. Kurdukları kitap kulübüne isim vermelerini önerin ayrıca kulüp üyelerinin okudukları kitapların listesini tutmalarını söyleyin. “
( 1 ) Kaynak : Nuran KANSU / Önce Çocuklar

Hiç yorum yok: