18 Ekim 2007 Perşembe

TATLANDIRICILARDAKİ TEHLİKE

Ocak-2006-Bilindiği gibi diyabet (şeker) hastalığına günümüzde oldukça fazla rastlanmaktadır. Geçenlerde bu hastalıktan muzdarip olan bir yakınım tatlılara oldukça düşkün olduğunu, bu ihtiyacını da şehrimizdeki pastanelerde şeker hastaları için özel olarak hazırlanmış meyve suyu,dondurma,baklava,kadayıf ve benzeri tatlıları yiyerek karşıladığını söyledi. Şeker yerine suni tatlandırıcıların kullanılmasının bir çok ülkede yasaklanmasından bir çoğumuzun haberi bile yoktur. Tarım bakanlığımız da bu konuda ne yazık ki hiçbir engelleme getirmemektedir.Sonunda şeker hastalarımız şekerlerini yükseltmemeye gayret ederken kanser tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
Diyabet hastalığına sahip olan insanlar şeker lezzetini yakalamak için alternatif olarak özellikle Aspartam ve sakarin karışımı olan tabletleri kullanmaktadırlar. Bu tabletler mevcut ilaç üretici firmalar tarafından yurtdışından ithal edilmekte, reçete ve ruhsatlara göre hazırlanıp iç piyasaya arz edilmektedir. Tatlandırıcıların diğer kullanım alanı ise toz ve sıvı içeceklerdir. Bu ürünlerde;Aspartam, asesülfam ve sakarinin kombinasyonu kullanılmaktadır. Şeker hastalarının kullanımı oldukça düşük olması ve kullanan insanların yaş seviyelerinin yüksek olması dolayısı ile pek bir problem gözlemlenmemiştir. Fakat toz içeceklerde kullanımı , özellikle aspartamın içinde bulunan fenil alanin isimli amino asitin çocukların zeka gelişimlerini olumsuz etkilediği klinik deneylerle kanıtlanmıştır.
Toz karışım olan ve meyve suyu yerine kullanılan ürünlerin reklamlarından hedef kitlesinin çocuklar olduğunu anlamak zor değildir.İşte bu noktada görev anne ve babalara düşüyor. Anne ve babalar mümkün olduğunca bu ürünü almamaya ve çocuklarını bu ürünleri kullanmamaya teşvik etmelidirler.Ayrıca hamile kadınların da bu maddelerden uzak durmaları gerekmektedir
Türkiye’de üretilen toz karışımların çoğu merdiven altında üretilmekte ve piyasaya arz edilmektedir. Gerek üretiminin kolay olması (sadece toz karıştırıcı ve ambalajlama yeterlidir) ve mevcut kâr marjlarının çok yüksek olması sebebiyle üretimi çok yaygındır. Dünyaca kararlarına itibar edilen FDA ‘nın Aspartamlı ürünler için yaptığı açıklama ise şöyle:
“Dikkatle kontrol edilmiş klinik çalışmalar aspartamın allerjan olmadığını göstermektedir.Ancak,fenyl alanin’ni vucutta yok edecek enzimi üretemeyen ve kalıtım yolu ile geçen genetik hastalık Phenylketanuria(PKU)’lu insanlar ve kanında yüksek seviyede fenyl alanin bulunan hamile kadınlar aspartam konusunda probleme sahiptirler..Çünkü, onlar aspartamın bileşenlerinden biri olan amino asit fenyl alinin’i effektif olarak metabolize edemezler.Vücut sıvılarındaki bu amino asitin yüksek miktarları,beyin tahribine sebep olabilir.Bu sebeple,FDA aspartam ihtiva eden bütün ürünlerin etiketlerinde fenyl alinin ihtiva ettiğinin açıkça yazılmasının gerektiğini hükme bağlamıştır.
İngiltere'de Avam Kamarası Gıda ve Çevre Komisyonu, ülkede satılan 6 bin gıda maddesi, ilaç ve içeceğin içinde bulunan yapay tatlandırıcı "aspartam"ın kansere yol açabileceği uyarısında bulunmöuştur. Komisyon Başkanı Liberal Demokrat Milletvekili Roger Williams, aspartamın kansere neden olduğuna dair güvenilir deliller bulunduğunu belirterek, bu maddeyi içeren ürünlerin satışının yasaklanmasını istemiştir. Williams, İtalya'da yapılan bir araştırmada, düzenli olarak aspartam verilen farelerde tümörlerin ortaya çıktığını söylemiştir. Bazı İngiliz bilim adamları da Komisyon'un çağrılarına destek vererek, aspartam içeren gıda maddeleri ve ilaçların raflardan kaldırılması çağrısı yapmıştır. İngiliz basınına göre Williams, dünya çapında her 15 kişiden birinin her gün aspartam içeren ürünleri tükettiğini, bunların büyük kısmını da çocukların oluşturduğunu söylemiştir. Milletvekili, aspartamın, diğer birçok ürünün yanı sıra, çocukların tercih ettiği kahvaltılık gevrekler, çikolatalar ve bazı çocuk şuruplarında kullanıldığını belirtmiştir.
İngiliz Daily Express gazetesi, haberi "Tatlandırıcıda kanser bağlantısı" başlığıyla manşetinden verirken, Daily Mail gazetesi de aspartam içeren ürünlerin listesini yayımlayarak aileleri çocuklarını bu yapay tatlandırıcının kullanıldığı ürünlerden uzak tutmaya çağırmıştır
Gazeteye göre bazı türleri aspartam içeren ürünler şöyle:
· Meşrubatlar
· Meyveli içecekler
· Sakızlar
· Meyveli yoğurtlar
· Dondurulmuş tatlılar
· Sofralık tatlandırıcılar
· İlaçlar
· Çocuk şurupları ve antibiyotikler
· Düşük kalorili gıdalar
· Sporcu içecekleri
· Çikolatalar
· Nane şekerleri
· Dondurmalar
· Kahvaltılık gevrekler
· Konserve meyveler

Hiç yorum yok: