18 Ekim 2007 Perşembe

SAĞLIKLI BESLENME VE BİZ

Son zamanlarda sağlıklı beslenme ile ilgili bazı yayınları incelemeye , kendimce ders almaya çalıştım.Okuduklarımın bir çok yerinde ister istemez gülümsüyordum.Neden mi? Çünkü öğrendiklerim biz Şanlıurfalıların genellikle uymadıkları ve aldırmadıkları kurallardı da ondan.Biz güneydoğuluların özellikle de Urfalıların bu tür konuları pek önemsemedikleri malumunuz.Çok yemek yemeği öğünme konusu yapan bir topluma sahibiz.Geçenlerde kendisi de Antepli olan yazar M.Emin Kazcı ;doktorun diyet tavsiye ettiği bir hemşehrisinin kendisine yemesi tavsiye edilen yemekleri “balcanlı kebaptan önce mi yoksa sonra mı” yiyeceğini doktora sorduğunu anlatıyordu bir yazısında.Bizim de bu tür fıkralarımız az değil.Dinlediklerimin en ilginçlerinden biri de ; bayanların s taziye evinde , kocasının kalp krizinden ölümünü ağlaya sızlaya anlatan kadının sözleri olsa gerek. ”- Gece yarısı sıradan gelen rahmetliye sordum ne yediyiz diye , bir bir anlattı, tam tatlıya sıra gelmişti;”şıl “dedi “lık diyemedi , öldü ! “
Sağlıklı beslenme için en çok tavsiye edilenleri şöyle sıralayabilirim.
1.Bütün gün harcanacak enerjiyi depo etmemiz için iyi bir sabah kahvaltısı yapmamız şarttır. Bunun için kral gibi sabah kahvaltısı yapınız ama yoksul gibi akşam yemeği yiyiniz. 2.Sofradan doymadan kalkınız,hiçbir öğünde tıka basa yemeyiniz.Rahmetli dedem çok az yer “Çok yersen sen onu,az yersen o seni taşır” derdi.
3.Acele etmeden ağır ağır yiyiniz.Lokmalarınızı iyi çiğneyiniz.Kepekli ve lifli gıdaları tercih ediniz.
4.Yemek saatlerinde mümkünse bütün aile bir araya toplanınız.Yemek saatlerini zevkli saatler haline getiriniz.Yemeklerinizde güzel sohbetler ediniz.
5.Yemekte bol su içiniz. Çok sıcak ve çok soğuk yiyip içmeyiniz.
6.Kızartmalardan vazgeçiniz. Kırmızı etler yerine tavuk,balık gibi beyaz etleri tercih ediniz.
7.Akşam saat yirmi veya yirmi otuzdan sonra bir şey yememeye özen gösteriniz.
8.Tatlılardan ve hamurlu yemeklerden uzak durunuz.Meyve yemeği tercih ediniz.
9.Kola,gazoz yerine taze meyve suyu,ayran ve bitki çayları gibi tabii içecekleri tercih ediniz.
10.Her gün en az yarım saat yürüyüş yapınız.
Sevgili Peygamberimiz(as)”İnsanoğlu midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır.İnsanoğluna belini doğrultacak birkaç lokma kafidir,mutlaka yemesi gerekirse,midesinin üçte birini yemeğe,üçte birini içmeye,üçte birini de nefes alıp vermeye bırakmalıdır.”buyurmuştur.Yine Peygamberimiz ( as ) ,buğdayın kepekli yenmesini aç ve tok karnına hemen su içilmemesini ,ağza konulan yiyeceğin iyice çiğnenmesini ve yemeye birlikte başlayıp birlikte bitirilmesinin berekete vesile olacağını öğütlemiştir.
Hepimizin sağlıklı ve mutlu olmasını dilerim.
E. Ahmet HATİP

Hiç yorum yok: