17 Ekim 2007 Çarşamba

ABD’NİN YENİ YÜZYIL PROJESİ HAYALLERİ -2

07.10.2006
Afganistan’dan sonraki ikinci cephe Irak oldu. “Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi”nin jeostratejik konumu nedeniyle savaş karargahı olarak Irak seçildi. Amerika’nın öncülüğündeki İngiltere ve diğer koalisyon ortakları üstün silah güçleriyle Irak’a girdiler ve işgal ettiler. Batılılar kısa sürede yaktılar, yıktılar, bombaladılar, tecavüz ve işkenceler ettiler; böylece çirkin yüzlerini tüm dünyaya gösterdiler. Bunu da demokrasi ve insan hakları adına yaptıklarını söyleyerek daha da aşağılık duruma düştüler. ABD ve ortakları, her geçen gün yükselen direniş hareketi ile daha da rezil duruma düşeceklerdir.

Irak’ta her geçen gün kuvvetlenen direniş hareketi karşısında, ülkede devam eden kaos ortamının etkisiyle savunmaya geçen ABD, Güney Irak’ta zorlanan İngiltere; iflasa giden şirketlerin ortakları gibi birbirlerini suçluyorlar. Aradıklarını maddi ve manevi olarak bulamayan, hayallerini ve siyasi rantlarını gerçekleştiremeyen iki ülke liderleri başkan Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, artık telefon görüşmelerinde bile birbirlerine hakarete varan küfürleşmeler yapmaktadırlar. Bu görünüm ABD ve İngiltere basınında iki liderin başarısızlıklarının vebali olarak yansıtılmaktadır.

Türkiye’nin, 1 Mart Tezkereyle ABD askerlerine kendi topraklarından geçiş izni vermeyerek ve bu işgale katılmayarak, o tarihten itibaren yanlış bulduğu Amerikan girişimlerine destek vermemesi ve “bağımsız” bir politika izlemesi, Irak halkı ve bölge ülkeleri üzerinde olumlu etkiler bırakmıştır. Türkiye’nin sözü bu nedenle ‘daha çok dinlenir’ hale gelmiş oldu. Türkiye’nin son dönemlerdeki Suriye ve İran politikalarındaki olumlu gelişmeler bu stratejinin bir yansıması olsa gerek.

2000 yılından sonra Türkiye’nin gözle görülür bir biçimdeki başarılarından biri de etrafındaki düşmanlarının kademeli olarak ortadan kalkması olmuştur. Bu bölgedeki gelişmelerin Türkiye tarafından iyi değerlendirilmesinin sonucunda oluşmuştur. Çevresinde sürekli düşman olarak algıladığı komşularıyla seksen yıl geçiren Türkiye artık komşularıyla ilişkilerini; karşılıklı ekonomik, siyasal, kültürel, stratejik yeni düzenlemelere göre şekillendirmektedir. Bu da bizi kazançlı çıkarsa da ABD yi ve batıyı azami ölçüde rahatsız etmektedir.

ABD ‘yeni yüzyıl projesi’nin ikinci adımında, Irak’ta her gün yüzlerce kişiyi katlederek, işgalini ve ülkeyi bölme çalışmalarını hızla sürdürmektedir.

Bu arada tüm İslam ülkelerinde uygulamaya koyduğu bir çalışma daha vardır ki bu konuya da oldukça dikkat etmek gerekir. Bu, yerli ve yabancı unsurları kullanarak İslam’ı yeniden yorumlayıp sulandırarak omurgasız, dünyaya sunacağı mesajı olmayan ılımlı bir İslam üretmektir. ABD böylece İslam’ın Müslüman halklar üzerindeki etki gücünü kaldırmak ve böylece bölgede yapacağı işgalini kolaylaştırmak, ayrıca kendine yerli işbirlikçiler bulmak istemektedir.
Sonraki yazımızda, nasip olursa ‘ABD nin yeni yüzyıl projesindeki üçüncü adımı olan Lübnan-Filistin ve Büyük İsrail Projesi(BİP)’ konusunu işleyeceğiz.

Hiç yorum yok: