6 Kasım 2008 Perşembe

YARINLAR İÇİN DÜŞÜNCE PLATFORMU 4.YAZ ÇALIŞMA KAMPI İZLENİMLERİ

Yarınlar İçin Düşünce Platformu 10-11-12 Ekim tarihlerinde Antalya Dedeman Otel’de IV. Yaz Çalışma Kampı’nı gerçekleştirdi. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen üyelerimiz ve akademisyenler bu üç günlük beyin fırtınasında yer aldılar.
Türkiye’mizin geleceğiyle ilgili yapılan analizler ülkemiz sorunlarının çözümüne ışık tuttu. Yapılan 21 tebliğde “Türkiye’nin Yeniden Yapılanmasında Muhtemel Gelişmeler ve Sonuçları” ile “Türkiye’nin Bölgesel ve Uluslararası Yeni Vizyonu” konularında yapılan analizler paylaşıldı.
Yönetim Kurulu üyesi Aydın Bolat toplantının ana hatlarını oluşturan konuları ve bu konuların gündeme taşınmasındaki sebepler konusunda şunları söyleyerek konuşmasına başladı: “Üzülerek belirtmek isteriz ki, Sivil ve Demokratik Yeni Anayasa’nın gerçekleştirilebilmesi için 3. Yaz Çalışma Kampı’nda ve sonrasında hükümete ve TBMM’ne konuyla ilgili çalışan tüm birimlere destek verip, görüş ve düşüncelerimizi iletmemize rağmen başarısız olmaları, tarihi bir sorumluluktur. % 47 halk desteğine rağmen Sivil ve Demokratik Yeni Anayasa’nın gündemden düşmesi, büyük nispette iktidarın sorumluluğundadır. Yeni Anayasa, gündemde gümbür gümbür yer almışken, Üniversitelerde türban özgürlüğü olarak nitelenen Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerindeki mevzii ve basit bir değişikliğin Başbakan tarafından gündeme getirilmesi ve sonunda reddedilmesi, Türkiye’nin değişim süreci için gerçekten talihsizlik olmuştur. Hem murad edilen türban özgürlüğü gerçekleşmemiş, hem ülke gerilim ve kargaşaya sürüklenmiş, hem de aynı dönemde ciddi olarak üzerine gidilen Ergenekon yapılanması gündemden düşürülmüştür. Ayrıca bu dava, 14 Mart 2008’de AK Parti kapatma davasının gerekçesi olmuştur. Böylece, Türban özgürlüğü konusuna zarar verilmiş, TBMM iradesi ve siyasal iktidar, yargı vesayeti ile kuşatılmıştır. Değişim sürecinden rahatsız olan statüko ve küresel güçlerin oyununa gelindi ve yazık oldu. Bunun da bu kertede tespit edilmesinde fayda olduğu kanaatindeyiz. Sonuç olarak; Anayasa değişmeyince kurumlardaki sorunlar çözülememiş, yargıda, orduda, kamu yönetiminde yapılabilecek idari, siyasi, sosyal ve ekonomik bütün reformlar yapılamamıştır. Yeni Anayasa, önemine binaen daima Türkiye’nin gündeminde olacaktır. Haliyle 4. Yaz Çalışma Kampı’nda da gündemin başında bulunuyor.” dedi.
“ Demokrasilerde Siyasi Partilerin Durumu ve Biz” konusunu Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak sundu. Daha sonraki oturumlarda ise; Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Tunç “Türk Anayasa Yargısı ve Değişiklik Önerileri”, Selçuk Üniversitesinden Doç. Dr. Selçuk Aydın “Türkiye’nin Sosyal Yapısı”,Gaziantep Üniversitesinden Doç. Dr. A.Atilla Uğur “ Etkin Devletin Önünde Duran Engel: Patrimonyal Bürokratik Anlayış”, 19 Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Cafer Marangoz “Türkiye’de Yüksek Öğrenimin Yeniden Yapılandırılması”, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu “Türkiye’de İnsan Hakları Kurumsallaşması”, (E)Cumhuriyet Başsavcısı Hukukçu Reşat Petek “Yargı Reformunda Öncelikler ve Öneriler”, Araştırmacı Yazar Altan Tan “ Kürt Sorununda Çözüme Doğru” , Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı Avukat Necati Ceylan “ Türkiye’nin Değişiminde Sivil Toplum Örgütleri” Gaziantep Üniversitesinden Doç. Dr. Arif Özsağır “Dünyadaki Ekonomik Krizin Türkiye’ye Etkileri ve Alınması Gereken Tedbirler” , Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Haydar Çakmak “Avrupa Güvenliği, NATO ve Türkiye”, Kocaeli Üniversitesinden Samir Sahla “ Türkiye Ortadoğuda Nasıl Bir Rol Oynamalı?” Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Şule Erçetin “Dış Politikada Barış Zekası” , Sarejevo Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Can “ Türkiye Dış Politikasının Gürcistan-Rusya Savaşı ile Sınavı”,Gazi Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. M. Seyfettin Erol “2.Kırım Savaşına Doğru Türkiye – Rusya ve Diğerleri”, Selçuk Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı “Dünden Bugüne Türk Birliği Düşüncesi”,Prof. Dr. Mehmet Çiftlikli “Orta Asya ve Türk Dünyasında Yeni Stratejilere Bakış”, Irak Cumhurbaşkanlığı Türkmen İşleri Müsteşarı Dr. Muzaffer Arslan “Kerkük, Irak ve Irak Türkmenlerinin Geleceği ve Türk Dış Politikası”, Kanal A Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Alper Tan “Türk Dış Politikası ve Ortadoğu Sorunları”, Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nden Nadir Haşimoğlu “ Özbekistan-Türkiye İlişkileri”, Suriye Büyükelçiliği Müsteşarı Dr. Velid Rıdvan “ Ortadoğu’daki Değişimde Türkiye’nin Duruşu” konularında analiz çalışmaları sunuldu. Bu analizler üzerinde değerlendirmeler ve müzakereler yapıldı.
Bu arada Yarınlar İçin Düşünce Platformu Yönetimi yaptığı açıklamada; bugüne kadar ulusal anlamda sekiz panel ve sempozyum düzenlediklerini, dört çalışma kampı gerçekleştirdiklerini, dergimizin 37. sayısıyla 4. yayım yılına girdiğini, açılan bölge şubelerinin işlevlerine devam ettiğini ve bu anlamda bir dernek ve STK olarak görev ve misyonumuzu tamamladığımızı belirterek ‘Kurumsal, bilimsel ve etkin uluslararası vizyonu ortaya koymak için yeni bir yapılanmaya girildiği müjdesini verdi. “Stratejik Düşünce ve Araştırma Vakfı” ile onun bünyesinde kurulacak olan “Stratejik Düşünce Enstitüsü” çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
“ IV.Çalışma Kampımızın Sonuç Bildirisi Hazırlama Komisyonu şu kararları aldılar: “Türkiye’nin yeniden yapılanmasında muhtemel gelişmeler ve sonuçları” ile “Türkiye’nin bölgesel ve uluslar arası yeni vizyonu” ana başlıkları altında sunulan bildiriler ve müzakereler sonucunda aşağıdaki hususlarda mutabakata varılmıştır.
1. Yeni ve demokratik bir anayasa en kısa sürede hazırlanarak ülkemiz darbe ürünü anayasadan kurtarılmalıdır. Demokratik anayasaların vazgeçilmezlerinden olan, insan haklarına dayalı, temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan, sosyal hukuk devleti ve hukukun üstünlüğünü gerçekleştirmek temel amaç olmalıdır.
2. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) anayasal bir kurum olmaktan çıkarılarak yeniden yapılandırılmalı ve üniversitelerdeki saltanat kaldırılmalıdır.
3. Yargı reformu öncelikle gerçekleştirilmelidir. Özellikle Anayasa Mahkemesi yeniden yapılandırılmalı; bu çerçevede Anayasa Mahkemesinin üyelerinin seçiminde yasama,yürütme ve yargı organlarının dengeli katılımı sağlanmalıdır.
4. Odalar ve barolar gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının sivil toplum örgütü olarak gösterilmesine son verilmeli; gerçek sivil toplum kuruluşlarının önlerini açacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
5. Her türlü yatırımın ülkeye girişinin önündeki engellemeler kaldırılmalıdır.
6. Eğer yukarıda ifade edilen konularla ilgili olarak köklü yasal değişiklikler, mevcut parlamento tarafından yapılamıyorsa, 2009 yılındaki yerel seçimlerle birlikte milletvekili seçimleri de yapılarak TBMM, yargı vesayetinden kurtarılmalıdır.
7. Soydaş ve akraba ülkeler, siyasi ve ekonomik olarak “Türk Birliği” adı altında bir araya gelmeli ve bunun öncülüğünü Türkiye üstlenmelidir. Kafkasya’daki çatışma ve çıkar kavgalarının önüne geçebilmek için “Kafkasya Paktı” oluşturulmalıdır.
8. Türkiye, tarihi ve kültürel bağı olan topluluklarla da sıkı münasebetler geliştirmelidir.
9. Türkiye, Irak’ta etnik, dini ve mezhebe dayalı ayrım gözetmeksizin etkin politika yürütmeli; Musul,Kerkük ve Irak Türkmenlerinin de güvenlik ve çıkarlarının temini ve korunmasını sağlamalıdır.
10. İslam Konferansı Teşkilatı(İKT), dünya politikalarını etkileyebilecek güçlü bir kurumsal yapıya kavuşturulmalıdır. İslam ülkeleri arasında siyasi, ekonomik, kültürel, ilmi, askeri ve istihbarat konularında birlik sağlanmalıdır. Bunun öncülüğünü de Türkiye yapmalıdır.
11. ABD ve NATO ile olan ilişkilerimiz sorgulanmalı, bölgesel ve uluslar arası politikalar oluşturma ve uygulamada Türkiye’ni bağımsız hareket edebilmesi sağlanmalıdır.
12. AB müzakere sürecinin gerektirdiği reformlar en hızlı şekilde gerçekleştirilmeli; demokratik hak ve özgürlüklerin her halükarda teminat altına alındığı güçlü bir sosyal hukuk devletinin tahakkuku mutlaka sağlanmalıdır.
13. Bölgesel ve küresel güç olabilmek için Türkiye, vakit geçirmeksizin nükleer güce sahip olmalıdır.
Kamuoyuna saygıyla sunuyoruz.”

Hiç yorum yok: